Powrót

Ciasto zebra

Ciasto „zebra” – szybki przepis na ciasto

 

Dziś mamy dla Was najprostszy i najszybszy przepis na ciasto zebra. Sposób jego przygotowania jest prosty i szybki. Ciasto zebra idealnie nadaje się „do szybkiej” kawy ze znajomymi, na święta, na codzień. Naprzemienne nakładanie masy w dwóch kolorach do blachy lub tortownicy sprawia, że po przekrojeniu ciasta otrzymujemy kawałki przypominające czarne prążki zebry. Jak zrobić ciasto zebra? Poniżej przepis, który pokazuje sposób wykonania ciasta krok po kroku.

 

cechini muszyna

 

Składniki:

5 jajek
140g ksylitolu
500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml wody mineralnej gazowanej Cechini Muszyna
250ml oleju roślinnego
1 łyżka ekstraktu /esencji waniliowej
2-3 łyżki kakao gorzkiego

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
    Tortownicę lub blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.

  2. W jednej misce zmieszaj mąkę (2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia.

  3. W drugiej misce zmiksuj jajka z ksylitolem na białą, puszystą masę.

  4. Do drugiej miski, ciągle miksując, wlewaj powoli olej, a następnie wodę gazowaną i esencję waniliową.

  5. Następnie zmiksuj zawartość drugiej miski z pierwszą (nie dodawaj jeszcze kakao).

  6. Masę podziel na dwie równe części. Jedną zmiksuj z pozostałą mąką, a drugą z kakao.

  7. Na środek przygotowanej blachy lub tortownicy nakładaj na naprzemiennie po dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki ciemnej masy, aby powstawały kręgi. Kontynuuj tę czynność aż do wykorzystania obydwu mas.

  8. Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 60 minut.

Przepis powstał we współpracy z: dietetyk Monika Krynicka-Gać