Powrót

Nie pij byle czego – sprawdź swoją wodę

Jaką wodę pić?

 

Nie analizujemy składu wody, a okazuje się, że powinniśmy.
Z pewnością gdybyśmy wybierali wodę z uwagą, słowa takie jak: wysokozmineralizowana oraz nisko, średnio i wysoko nasycona CO2 – byłyby dla nas zrozumiałe.

 

Dlaczego poświęcać uwagę na zrozumienie powyższych terminów?

Dlatego, że ciało człowieka w około 60% stanowi woda. Bez wody nie byłoby życia.

Prawidłowe nawodnienie to podstawa zdrowia: zadbajmy o fundamenty i zastanówmy się czy potrafimy wybrać dobrą wodę?

 

 

Jaka woda jest wysokozmineralizowana

Zacznijmy od tego, że nie każda woda mineralna jest wysokozmineralizowana.
Woda Cechini jest wodą wysokozmineralizowaną, czyli taką w której suma składników
mineralnych przekracza 1500 mg/l. W składzie wody wysokozmineralizowanej,
którą stworzyła natura znajduje się to co najlepsze dla zdrowia:
unikatowe minerały (m.in magnez i wapń), które dodatkowo wzmacniają organizm.
W większości wód kranowych oraz sprzedawanych w sklepach znajdziemy ok 800 mg/l unikatowych minerałów.
Oznacza to, że nawadniamy organizm wodą, ale wodą ubogą w to co cenne dla zdrowia.
W naturalnej, wysokozmineralizowanej wodzie Cechini Muszyna suma składników mineralnych wynosi ok. 1800 mg/l. Odpowiednie regulacje prawne tłumaczą podstawowe pojęcia, takie jak:

 

  • woda bardzo niskozmineralizowana
  • woda niskozmineralizowana
  • woda wysokozmineralizowana (Cechini Muszyna)

 

Więcej znajdziesz w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych

 

 

Jakie cenne minerały znajdują się w wodzie wysokozmineralizowanej 

 

Magnez i wapń przede wszystkim. Zwracajcie uwagę na zawartość tych dwóch minerałów w wodzie mineralnej.

Magnez w wodzie wysokozmineralizowanej doskonale się wchłania.
Wspomaga pracę mózgu, zmniejsza napięcie nerwowe, pomaga likwidować zaburzenia pracy serca,
reguluje ponad 300 różnych reakcji w organizmie.

Wapń jest natomiast podstawowym składnikiem budulcowym kości. Ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych i chorób nowotworowych, zapobiega osteoporozie, korzystnie wpływa na przemianę materii.

Magnez, wapń i potas rozpuszczone w wodzie mineralnej wpływają korzystnie na przemianę materii, są niezbędne do utrzymywania prawidłowej czynności serca oraz aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Ważne jest zwrócenie uwagi na ilość sodu zawartą w wodzie mineralnej. 
Cechini charakteryzuje się niską zawartością sodu – co jest dobre.
Sód wpływa bowiem na prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu sercowo-naczyniowego.
Wraz z wiekiem poziom filtracji nerek ulega osłabieniu. Dobrze, gdy dodatkowo nie przeciążamy organizmu zbyt dużym spożyciem sodu w diecie. To samo dotyczy również układu sercowo-naczyniowego bowiem zbyt duże
spożycie sodu wpływa na ciśnienie tętnicze i bardzo często prowadzi do rozwoju choroby – nadciśnienia tętniczego.

W wodzie Cechini Muszyna  znajdziecie około 61,62 mg prawdziwego magnezu oraz 325,80 mg prawdziwego wapnia. Ważne jest to, że najważniejsze dla zdrowia minerały rozpuszczone są w wodzie – oznacza to, że organizm z łatwością może je pobrać i przyswoić. Wodę Cechini może pić każdy i w każdym wieku.

Włączenie wody wysokozmineralizowanej do codziennej diety dodaje energii i witalności.
Pozwala zmienić codzienne, złe nawyki (polegające przykładowo na ciągłym piciu czarnej herbaty z cukrem)
na te, które są zdrowe, naturalne (bez cukru i bez chemii) i nie uzależniają.

 

 

etykieta cechini muszyna

Powyżej etykieta wody wysokozmineralizowanej Cechini Muszyna
Suma składników mineralnych: około 1800 mg/l

 

Woda wysokozmineralizowana czy kranowa?

Często słyszymy opinie według których: picie wody kranowej jest ekonomieczne i zdrowe.
Odpowiadamy na to następująco: każdy z nas ma prawo dokonywać własnych wyborów.
Porównanie wody kranowej do wody wysokozmineralizowanwanej jest jednak niewłaściwe, ponieważ nie możemy mieszać dwóch różnych kategorii wód.

Dlaczego?

Ponieważ woda kranowa to nie woda mineralna.

Picie wody kranowej, za której jakość odpowiadają różne zakłady uzdatniania wody – nie szkodzi,
ale nie jest „naturalne”.  Zarówno zakłady jak i źródła pozyskiwania wody – różnią się w zależności od miejsca zamieszkania. Przykładowo: na stronie wodociągów miasta Krakowa wytłumaczono „skąd mamy wodę”.
Zgodnie z informacją odnalezioną na stronie wodociągów miasta Krakowa:

„W zależności od tego, w której części Krakowa Państwo mieszkacie – Wasz kran zaopatrywany jest przez inny zakład uzdatniania wody. W pewnych obszarach woda jest mieszana tzn. pochodzi z więcej niż jednego zakładu.”

Woda kranowa choć w większości pochodzi z podziemnych zasobów wody – wymaga uzdatniania.
Oznacza to, że poddana zostaje filtracji i szeregowi działań mających na celu usunięcie zanieczyszczeń.
Zabiegi takie jak demineralizacja czy mikrofiltracja powodują usunięcie wartościowych składników.
Zanim woda trafi do naszego domu – musi przepłynąć przez rury…
Jaki jest stan rur w poszczególnych kamienicach, mieszkaniach i domach – nie wiemy.

W związku z powyższym podkreślamy, że zrozumienie terminu „naturalna,
wysokozmineralizowana woda” jest możliwe tylko wtedy, gdy zrozumiemy, że:

to natura tworzy wodę wysokozmineralizowaną, czyli taką wodę, w której suma składników mineralnych przekracza 1500 mg/l.

Woda wyjątkowa to woda:

  • w której suma składników mineralnych przekracza 1500 mg/l,
  • bogata w minerały ważne dla zdrowia, takie jak magnez i wapń,
  • czerpana ze źródeł zlokalizowanych na wyjątkowych terenach,
  • wyróżniająca się unikatowym smakiem,
  • stworzona przez naturę,
  • wydobywana i rozlewana na terenie jednej miejscowości,
  • pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym,

 

W efekcie szybkich zakupów w sklepach (bez sprawdzenia składu wody) – często kupujemy wody butelkowane, w których suma składników mineralnych wynosi: 250mg/l, 360mg/l itd. Jeżeli suma składników mineralnych podana na etykiecie wody nie przekracza 1500 mg/l – oznacza to, że w butelce nie ma wody wysokozmineralizowanej. 
Ponieważ „pochodzenie ma znaczenie”,
ważne jest też sprawdzenie miejsca rozlewu i wydobycia wody, ponieważ ma to wpływ na jej jakość. Kupując i pijąc wodę należy mieć świadomość znaczenia dokonywanych wyborów. 

 

woda cechini vs woda kranowa

 

Woda nisko, średnio czy wysoko nasycona CO2?

 

Nasycenie CO2 to innymi słowy „gazowanie”. Woda Cechini wydobywana ze źródła jest już naturalnie gazowana (taką wodę pozyskujemy). W sprzedaży mamy wody:

 

  • niskonasycone (mało gazu)
  • średnionasycone (średnia ilość gazu)
  • wysokonasycone (duża ilość gazu)

W zależnośći od własnych preferencji należy wybrać odpowiednią wodę.
Faktem jest, że jej skład mineralny jest zawsze stały.

 

Czy wiesz już jak patrzeć na wodę? 

 

właściwości wody