Powrót

Woda z dystrybutora do domu – nie pij bakterii

Czy picie wody z dystrybutora jest zdrowe?

 

Cechini Muszyna jest producentem naturalnej, wysokozmineralizowanej wody bogatej w naturalne składniki mineralne takie jak magnez i wapń. Wielokrotnie pytano nas o to, czy wodę możemy sprzedawać w galonach wraz z dystrybutorami wody. Odpowiadamy NIE, ponieważ oznacza to dla nas utratę jakości wody. Dodatkowo woda Cechini jest naturalnie gazowana przez naturę (wydobywamy ją „z gazem”, z głębokości około 250m). Gdyby woda Cechini była sprzedawana w galonach, w formie dystrybutora wody – z każdym pobraniem wody traciłaby ona gaz. Dodatkowo każde pobranie wody wpuszczałoby do wody wysokozmineralizowanej Cechin powietrze, a co za tym idzie – bakterie.

 

Dlaczego picie wody z dystrybutora NIE jest zdrowe:

 

1. W kanalikach dystrybutorów wody występują bakterie.

„Woda przelatuje przez sieć kanalików, które niestety nie są myte. Dystrybutor, którego zdjęcie zrobiłam, znajduje się w przychodni. Korzystają z niego chorzy, czasem ktoś kichnie, ktoś inny nie umył rąk. Nie mamy kontroli nad tym, kto go używał, i jak był czyszczony. Czasami dystrybutory lub same butelki stoją w pełnym słońcu, co jeszcze bardziej pogarsza jakość wody.”

Sylwia Panek, Mama Chemik

 

2. Wiele dystrybutorów dostarcza wodę ciepłą i zimną

„Krany, które podgrzewają wodę, są dobrym miejscem dla rozwoju bakterii. Środowisko instalacji, w których zalega ciepła woda, lubi w szczególności bakteria Legionella pneumophila. Może ona powodować zapalenie płuc, z gorączką, dreszczami, bólem głowy i kaszlem. Oprócz niej w ciepłej wodzie można także znaleźć grzyby, pierwotniaki i wirusy, które mogą wywołać biegunkę.”

Sylwia Panek, Mama Chemik

 

3. Woda zbyt długo stoi w zbiorniku i staje się nieświeża

„Naukowcy twierdzą, że woda z dystrybutorów butelkowych może nie być zdrowa. Dzieje się tak, jeżeli woda w galonie stoi przez długi czas, ponieważ korzysta z niej mało osób. Zazwyczaj butle wymieniane są wtedy, kiedy skończy się w nich woda. Może nastąpić to nawet po kilku miesiącach. Powinna być natomiast wymieniana, kiedy już nie jest świeża. Po pewnym czasie od otwarcia mogą namnażać się w niej bakterie, a sam płyn staje się bezwartościowy”

Źródło

 

Świeżość wody

W omawianym temacie warto także zwrócić uwagę na świeżość wody. Prawdą jest, że woda „nie powinna stać”. Przykładowo producenci niektórych dystrybutorów podają informację, że maksymalny czas „stania” wody to 72h. Producenci wód butelkowanych przyjmują, że po otwarciu woda nadaje się do picia przez kolejne 48h, często dodatkowo informując, że miejscem przechowywania wody powinna być lodówka. Dlaczego? Ponieważ „chłód” uniemożliwia rozwój bakterii. Prawdą jest, że idąc do lekarza czy też do dentysty – korzystamy z dystrybutora wody. Czy wiemy jak długo stała w nim woda?

 

 

Nie pij byle czego

Sprawdzenie jakości wody to bardzo ważna sprawa. Przyjmuje się, że woda wysokozmineralizowana powinna stanowić połowę płynów, które przyjmujemy codziennie (opinia lekarza, dr. Michała Mularczyka).  Jeżeli „nawadniamy” organizm, który w około 60% składa się z wody – róbmy to rozsądnie i mądrze. Nie pijmy byle czego, czytajmy etykiety i zawsze dbajmy o jakość wody. Najlepsza woda wysokozmineralizowana to woda która:

  • wyróżnia się bogactwem unikatowych składników mineralnych, które wzmacniają i budują organizm (m.in magnez i wapń)
  • ma sumę składników mineralnych wynoszącą co najmniej 1500 mg/1L
  • pozyskiwana jest z najlepszych źródeł wody
  • wydobywana i rozlewana jest na terenie jednej miejscowości (gwarancja jakości – skład i smak)

 

Zanim zamówicie dystrybutor wody – zastanówcie się nad tym jak szybko będzie z niego „znikać woda”.  Pamiętajcie, że jeżeli „woda będzie stała” – może bardziej zaszkodzić niż nawodnić…

 

właściwości wody