Powrót

Żytnie czekoladowe placuszki z jogurtem i kiwi

Żytnie czekoladowe placuszki z jogurtem i kiwi

 

Pyszne, żytnie, czekoladowe placki z jogurtem oraz wodą Cechini Muszyna. Przepis na śniadanie dla każdego, kto lubi zdrowo i słodko zaczynać dzień. Dodatek kiwi to doskonały pomysł na zestawienie słodkiego smaku ze smakiem kwaśnym.

 

cechini muszyna woda niskonasycona

 

Składniki:

70g mąka żytnia

1 sztuka jajko

150ml woda Cechini Muszyna, niskonasycona

½ łyżeczki proszek do pieczenia

1 łyżeczka erytrytol

½ łyżeczki kakao

5 łyżek jogurt naturalny

1 sztuka kiwi

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, jajko oraz wodę dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę wody.

2. Wsyp erytrytol, proszek do pieczenia oraz kakao i ponownie zamieszaj.

3. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i smaż małe placuszki.

4. Podaj z jogurtem oraz kiwi.

 

Przepis powstał we współpracy z: dietetyk Beata Bielecka